Teu bransament cu gaz stop

Teu bransament electrofuziune cu gaz stop (TBGS)

ENGIE România a decis ca pentru branșamentele de gaze care se vor executa pentru rețelele proprii, să se utilizeze teuri de branșament prevăzute cu un dispozitiv de siguranță, care asigură închiderea instantanee a gazului în cazul ruperii accidentale a branșamentului. Acest dispozitiv trebuie să asigure închiderea completă a gazului, în momentul acționării, pentru a se evita producerea unor explozii, răniri de persoane, pierderi de gaz, etc.
Pentru aceasta, TONIVIAD SERV S.R.L. vă pune la dispoziție teurile de branșament prevăzute cu dispozitiv de siguranță, și care vor fi echipate cu sistemul de siguranță gaz stop direct din fabrică, de către producătorul fitingurilor din PE, Georg Fischer Piping Systems Elveția.

ATENTIE!

Dispozitivul de siguranța gaz stop introduce unele constrângeri de care trebuie să se țină seama în procesul de proiectare și/sau alegerea tipului de teu de branșament, cum ar fi:

a) Debitul de gaz prin teul de branșament echipat cu gaz stop este limitat la o anumita valoare, în funcție de presiunea minimă din rețea și diametrul branșamentului. Aceasta limitare este determinată de domeniul larg de presiune pentru care este proiectat dispozitivul gaz stop. În acest sens sunt disponibile două tipuri de teuri de branșament:

  • Teu de branșament prevăzut cu dispozitiv gaz stop având domeniul de presiune: 35mbar ÷ 5bar – culoare MOV;
  • Teu de branșament prevăzut cu dispozitiv gaz stop, având domeniul de presiune: 200mbar ÷ 5 bar – culoare ROȘU
Tip teu de branșamentDomeniul de presiune
Teuri de branșament cu gaz stop MOV (VIOLET)35mbar ÷ 5bar
Teuri de branșament cu gaz stop ROSU200mbar ÷ 5bar

Pentru a facilita recunoașterea tipului de dispozitiv de siguranță cu care este echipat teul de branșament, acesta va conține o etichetă având culoarea MOV sau ROȘU, lipită în apropierea ieșirii de branșament (vezi figura de mai jos).

b) În funcție de diametrul conductei pe care se montează și a ieșirii de branșament, teurile de branșament echipate cu sistemul de siguranță sunt disponibile DOAR în următoarele variante:

Diametru conductă principalăDiametru branșamentTip gaz stop
4032MOV  / ROȘU
5032MOV  / ROȘU
633263MOV  / ROȘU
753263MOV  / ROȘU
903263MOV  / ROȘU
1103263MOV  / ROȘU
1253263MOV  / ROȘU
1403263MOV  / ROȘU
1603263MOV  / ROȘU
1803263MOV  / ROȘU
2003263MOV  / ROȘU
2253263MOV  / ROȘU
2503263MOV  / ROȘU
28063MOV  / ROȘU
3153263MOV  / ROȘU
35563MOV  / ROȘU
40063MOV  / ROȘU

Montajul teurilor de branșament

Instalarea teurilor de branșament echipate cu sistemul de siguranță gaz stop, este identică cu aceea a teurilor de branșament standard, respectându-se instrucțiunile de instalare oferite de către producătorul Georg Fischer. În acest sens putem sublinia: este interzisă extragerea dispozitivului de siguranță gaz stop, montat pe ieșirea teului de branșament;
  • în ambalajul în care este livrat teul de branșament este disponibil și un colier din plastic de culoare galbenă, inscripționat cu ”TBGS” (Teu de Branșament cu Gaz Stop). Acest colier trebuie să fie  fixat de către executantul branșamentului, imediat lângă robinetul de branșament, pentru ca respectivul branșament să fie recunoscut ca fiind echipat cu dispozitiv de siguranță gaz stop.
Mai jos se prezintă schematic modul general de instalare a teului de branșament echipat cu sistemul de siguranță gaz stop. Toate teurile de branșament sunt de tipul duobloc, cu ieșire orientabilă la 360° (cu excepția diametrelor d40 și d50), și sunt echipate cu dispozitive de siguranță. Dispozitivele de siguranță sunt de tipul fără auto-rearmare. Pentru deblocarea acestora este necesar utilizarea unor truse speciale pentru rearmare – disponibile la echipele Distrigaz Sud / ENGIE. Teul de branșament d315 cu ieșire d32 este livrat ca set, compus din teu de branșament d315/63 + reducție electrofuziune d63/32 + adaptor gaz stop d32 (MOV sau ROȘU).

Teuri de branșament cu gaz stop pentru branșamente d40

Pentru branșamentele d40, soluția de branșare disponibilă este prin utilizarea unui teu de branșament prevăzut cu gaz stop, cu ieșire d32, pe ieșirea căruia se montează o reducție inversă d32 / 40mm. În acest caz, se vor considera datele de debit, presiuni și lungimi de branșament, de la teurile de branșament cu ieșire d32, respectiv echipate cu dispozitive gaz stop MOV sau ROȘU.

Teuri de branșament cu gaz stop pentru branșamente d50 (doar pentru domeniul de presiune 200mbar ÷ 5bar)

Pentru branșamentele d50, soluția de branșare disponibilă este prin utilizarea unui teu de branșament prevăzut cu gaz stop, cu ieșire d63, pe ieșirea căruia se montează o reducție d63 / 50mm. În acest caz, se vor considera datele de debit, presiuni și lungimi de branșament, de la teurile de branșament cu ieșire d63, respectiv echipate cu dispozitive gaz stop MOV  sau ROȘU.

ATENȚIE!!!

Acest tip de conexiune cu reducție d63 / 50mm, pentru branșament d50, este disponibil DOAR pentru presiuni din rețea de peste 200mbar (0,2 bar). În cazul în care presiunea de lucru din rețea este sub 200mbar, se va utiliza doar teu de branșament echipat cu dispozitiv gaz stop MOV , cu ieșire d63 fără reducție, branșamentul putând fi executat doar pe conducta d63.

Teuri de branșament cu gaz stop montate pe conducte d280, d355 si d400 pentru branșamente d32.

Pentru branșamentele de acest tip, soluția de branșare disponibilă este prin utilizarea unui teu de branșament prevăzut cu gaz stop, cu ieșire d63, se continuă conducta de branșament cu țeavă PE d63, iar înainte de capătul de branșament (tranziție PE/OL – raiser) se montează o reducție d63 / 32mm, capătul de branșament fiind d32 / 1”. În acest caz, se vor considera datele de debit, presiuni și lungimi de branșament, de la teurile de branșament cu ieșire d63, respectiv echipate cu dispozitive gaz stop MOV  sau ROȘU.

Teuri de branșament cu gaz stop montate pe conducte d315 pentru branșamente d32.

Pentru branșamentele de acest tip, soluția de branșare disponibilă este prin utilizarea unui teu de branșament cu ieșire d63, care se continuă cu o reducție d63/32. Pe ieșirea reducției d32 se montează dispozitivul gaz stop de tip adaptor GSA într-o țeavă din PE. Apoi se continuă branșamentul cu mufă d32 și conducta de branșament cu țeavă PE d32, capătul de branșament fiind d32 / 1”.

ATENȚIE!!!

La montarea dispozitivelor gaz stop de tip adaptor d32, trebuie să se țină cont de SENSUL DE MONTARE inscripționat pe corpul acestuia (sensul de curgere a gazului trebuie să coincidă cu sensul inscripționat pe dispozitiv).

Procedură refulare

Pentru branșamentele echipate cu sistemul de siguranță gaz stop, este necesar ca modul de refulare a gazului sau aerului comprimat, după efectuarea testelor de presiune, să se execute astfel:

  • robinetul de branșament se deschide încet și progresiv;
  • robinetul de branșament nu trebuie să fie deschis la maxim (”gură liberă”);
  • în funcție de presiunea din rețea, robinetul de branșament se poate deschide progresiv până la aproximativ ½ din cursa acestuia;

În cazul în care dispozitivul de siguranță gaz stop se închide, pentru repunerea acestuia în funcțiune, se va utiliza trusa de resetare, disponibilă la fiecare FOL Distrigaz.